Czerwone wino jest jednym z najpopularniejszych alkoholi na świecie, na co duży wpływ mają właściwości tego trunku. Wiedzieli o tym doskonale starożytni Grecy, którzy uważali wino za najszlachetniejszy napój. Z czasem zamiłowanie do wina czerwonego rozprzestrzeniło się po krajach zachodniej Europy, w szczególności Włoszech, Hiszpanii i Francji. Obecnie trunek ten można spotkać w większości sklepów z alkoholem czy wykwintnych restauracjach. Jednak, aby móc delektować się wytrawnym alkoholem w pełni, musisz wiedzieć, do czego i z czym podaje się czerwone wino.
Jak podaje się czerwone wino?
Dzięki swoim zdrowotnym właściwościom czerwone wino możesz spożywać do obiadu, wychodząc ze znajomymi czy z okazji większych uroczystości. Regularne kosztowanie tego trunku może wpłynąć na mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca. To ważna kwestia, jednak w piciu wina chodzi przede wszystkim o niezapomniany smak, który pozwala odpłynąć myślami do słonecznej Toskanii czy Katalonii. W celu przeżycia niezapomnianych chwil musisz wiedzieć jeszcze, jak i do czego podawać czerwone wino.
Bardzo ważna jest temperatura serwowanego trunku, która w przypadku czerwonego wina wytrawnego powinna wynosić od 16° do 18°. Podając lżejsze wina półwytrawne, słodkie i półsłodkie, temperatura powinna być nieco niższa i oscylować w granicy 12-14°. Zastanawiasz się jakie kieliszki do czerwonego wina wybrać? Zwróć uwagę na pojemność i kształt, ale najpierw musisz dowiedzieć się, do czego należy podawać wino czerwone.
Do jakich potraw pasuje wino czerwone?
Ważną kwestią jest dobranie wina pod potrawę. Wytrawne Bardolino doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, przede wszystkim gęsiną. Półwytrawne Messapo uwydatnia smak czerwonych mięs, w szczególności grillowanej wołowiny. Półsłodkie i słodkie Due Mari rewelacyjnie akcentuje desery, choć niektóre półsłodkie szczepy można śmiało podawać również do serów.
Aby ułatwić Tobie dobór wina do konkretnej potrawy, przygotowaliśmy rozpiskę najpopularniejszych dań spożywanych z czerwonym winem.
- Wytrawne – pieczona dziczyzna, gęś, kaczka, a także wędliny.
- Półwytrawne – czerwone oraz grillowane mięso wieprzowe i wołowe.
- Półsłodkie – z lodami, ciastami oraz serami.
- Słodkie – z każdym rodzajem deseru.
Ile kalorii ma czerwone wino?
Ciężko jednoznacznie określić kaloryczność czerwonego wina, ponieważ zależy ona od rodzaju trunku i konkretnego szczepu. W przypadku win słodkich i półsłodkich wartość odżywcza najczęściej nieznacznie przekracza 100 kcal. Mniej kaloryczne są czerwone wina półwytrawne i wytrawne, gdzie treściwość oscyluje między 65-85 kcal.
Kaloryczność czerwonego wina zależy nie tylko od jego rodzaju, ale także jakości i zawartości cukru. Z tego względu warto zdecydować się na sprawdzony sklep z winami online. Dzięki temu masz pewność w kwestii jakości spożywanego trunku, co przekłada się nie tylko na większą pożywność wina, ale również niepowtarzalny smak rodem z Włoskich i Hiszpańskich winnic.
Jakie kieliszki do czerwonego wina?
Wybierając kieliszki do czerwonego wina, musisz zwrócić uwagę na pojemność i kształt czaszy. Wina czerwone najlepiej podawać w kieliszku ze zwężającymi się ściankami, których zwieńczeniem jest buchata czasza. Wpływ na to mają właściwości czerwonego wina, czyli aromat i smak, które uwydatniają się w momencie styku z powietrzem. Odpowiedni dobór kieliszka do wina czerwonego pozwoli Ci w pełni rozkoszować się smakiem trunku i przenieść myślami do słonecznej Toskanii.
Zastanawiając się nad tym, jakie kieliszki do wina czerwonego wybrać, nie możesz pominąć kwestii doboru materiału. Najczęściej używa się kieliszków szklanych, jednak coraz większą popularność zdobywają kryształowe lampki. Tutaj wybór pozostawiamy Twoim indywidualnym preferencjom.
Mamy nadzieję, że kwestia doboru czerwonego wina do odpowiedniej potrawy nie sprawi Ci już problemu. Pamiętaj jednak, że w czasie picia trunku liczy się przede wszystkim zachwyt smakiem i aromatem. Jeśli lubisz spożywać wino wytrawne z wieprzowiną, a półwytrawne z kaczką – proszę bardzo, to Tobie ma smakować. Warto jednak próbować nowych smaków i zdecydować się choć raz na lampkę wytrawnego Amarone do pieczonej kaczki.