Wina półwytrawne
Wyświetlanie jednego wyniku
Wino półwytrawne wybierają osoby, które nie lubią cierpkiego smaku wina wytrawnego. Dlatego wybierając wino półwytrawne, możesz liczyć na nieco słodsze doznania smakowe, które są efektem odpowiedniej fermentacji. Nasz sklep z napojami alkoholowymi online MIVINO gwarantuje trunki z południowych krajów Europy, bo dobre wino półwytrawne nie musi być drogie. Znajdziesz u nas wina białe półwytrawne ze słonecznej Hiszpanii czy wina czerwone półwytrawne skąpane słońcem włoskich winnic. A może lubisz różowe półwytrawne alkohole, które są nieodłącznym elementem przyjęć typu finger food?
Wina półwtrawne – do jakich dań pasują?
Półwytrawne opcje są niezwykle uniwersalne i pasują do wielu dań. Popularne we Włoszech wino półwytrawne De Cus Ripasso 2018 lub intensywne, o aromacie czereśni i delikatnej kwasowości Danese Chianti 2019 idealnie komponują się z potrawami z dodatkiem czerwonego mięsa, twardych serów oraz makaronów. Jeżeli chcesz wydać uroczystą ucztę w asyście żeberek, pieczonych kaczek, potraw z grilla czy gulaszu z dziczyzny wybierz rubinowe, o dobrej strukturze i eleganckich tkaninach półwytrawne wino Gurgo – Frappato Syrah 2019.
Wina białe półwytrawne klasycznie powinny komponować się z potrawami z drobiu, w szczególności z kurczakiem lub królikiem oraz z owocami morza i aromatycznymi rybami. Alkohole o białym odcieniu są idealne do lekkich potraw, takich jak sałatki, delikatne sery oraz przystawki.
Czy wina półwytrawne muszą być podawane w odpowiednich kieliszkach?
Każde wino półwytrawne powinno pasować nie tylko do dania, ale także do kieliszka. Jeżeli chodzi o napoje alkoholowe charakteryzujące się białą barwą, to czasza kieliszka, w którym są podawane, może być wyższa i nieco węższa. Powinna posiadać długą i cienką nóżkę, za którą należy trzymać kieliszek, aby trunek utrzymywał jak najdłużej schłodzoną temperaturę. Wino czerwone półwytrawne powinno podawać się w kieliszkach o szerokich czaszach, aby degustator mógł poczuć jak najwięcej aromatów i zapachów wybranego gatunku. Jest to aspekt, o który dba każda renomowana restauracja. Wina półwytrawne czerwone są jednymi z najczęściej serwowanych do różnego typu potraw w lokalach gastronomicznych o podwyższonym standardzie. Mogą być dodatkiem zarówno do dań głównych, jak i do przystawek.
Wina półwytrawne powinny utrzymywać odpowiednią temperaturę. Jaką?
Każdy półwytrawny napój alkoholowy powinien być utrzymywany w odpowiedniej temperaturze, najlepiej schłodzony w lodówce. Wina białe należy serwować w temperaturze od 8 do maksymalnie 16 stopni Celsjusza i jest to zależne od danego gatunku. Jeżeli chodzi o czerwony typ, to tutaj należy trzymać się temperatury od 10 do 18 stopni Celsjusza. Wydobędzie ono jego najlepszy smak oraz aromat. Wina półwytrawne czerwone można zaserwować także w praktycznym wiaderku. Pozwoli ono szybko schłodzić trunek do pożądanej temperatury i utrzymać ją podczas spożywania posiłku.
Z jakich regionów pochodzą nasze wina półwytrawne?
Wkładamy wiele serca, czasu i pasji w poszukiwaniu perełek. Zwiedzamy, smakujemy i pozyskujemy najlepsze gatunki win. Lata doświadczeń pozwoliły nam stworzyć szeroką ofertę alkoholi włoskich z Sycylii, Verony, Toskanii, Sardynii czy regionu Emilia-Romania. Oferujemy także wina hiszpańskie z prowincji Kastylia i Leon, Aragonia, Galicja, la Mancha, Katalonia, Ribera del Duero czy Rioja.