Czerwone wytrawne
Wyświetlanie 1–21 z 81 wyników
Najbardziej rozpoznawalnym rodzajem szkarłatnego trunku są napoje alkoholowe zawierające mniejszą ilość cukru. Należą do nich wina wytrawne czerwone. To właśnie po nie sięgają koneserzy cierpkich i dojrzałych smaków. Wino czerwone wytrawne spożywane było już za czasów starożytnych. Charakterystyczny posmak napoju zawdzięczamy procesowi naturalnej fermentacji cukru w alkoholu. Wino czerwone wytrawne z rodzinnego sklepu MIVINO pochodzi z hiszpańskich i włoskich winnic. Zdecydowaliśmy się na trunki z tych regionów, ponieważ wielokrotnie degustowaliśmy czerwone wytrawne wina w słonecznej Sardynii, Katalonii czy Sycylii. Wino czerwone wytrawne włoskie wyróżnia się głęboką nutą smaku i aromatu. Dzięki temu nie sposób pomylić go z żadnym innym trunkiem.
Czerwone wino wytrawne – co warto wiedzieć?
Charakterystyczną cechą czerwonego wina wytrawnego jest cierpki, czasem również kwaskowaty smak. Aromat tego rodzaju trunku jest z reguły intensywny, jednak można spotkać też łagodniejsze odmiany typu Bardolino D.O.C. Classico. Najczęściej propozycja ta przyjmuje barwę rubinową tak jak w przypadku 7 Mas Blanc BIO. Wino czerwone o aksamitnym bukiecie jak np. Gurgo Nero d’ Avola cechuje odcień fioletowy lub nawet purpurowy. Na uwagę zasługuje niewielka kaloryczność tego typu wytrawnych napoi alkoholowych, która w przypadku lampki 120 ml wynosi między 80 a 100 kcal.
Czy wino czerwone wytrawne jest zdrowe?
Ten rodzaj alkoholu poza walorami smakowymi ma także inne właściwości. Spożycie kieliszka wina czerwonego wytrawnego jest często zalecane w celu poprawy pracy serca. Należy jednak pamiętać, że mowa tutaj o niewielkich ilościach wypijanych sporadycznie. Jednocześnie nie powinno się traktować picia go jako jedynej formy kuracji, a pyszny dodatek do diety opartej o zalecenia specjalisty. Dlaczego wino czerwone jest uznawane za zdrowe? Ze względu na wysoką zawartość mikroelementów takich jak żelazo czy potas. Jednak to w głównej mierze przeciwutleniacze mogą niwelować proces starzenia się komórek.
Do czego podawać czerwone wytrawne wino?
Różnorodność rodzajów i smaków czerwonych wytrawnych trunków przekłada się na możliwość dostosowania szczepu pod konkretne danie. Zgodnie z klasyczną praktyką, wino czerwone spożywa się do potraw mięsnych, w szczególności wołowych i wieprzowych. Oczywiście nikt nie zakaże Ci delektować się wytrawnym czerwonym Amarone D.O.C.G. Classico w czasie spożywania gęsiny czy owoców morza. Zatem wino czerwone uznane jest za uniwersalny napój, który można spożywać zarówno w towarzystwie różnorodnych potraw, jak i samodzielnie.
W jaki sposób serwować wino wytrawne czerwone?
Nie tylko to, z czym podajemy dane alkohole, wpływa na doznania smakowe. Równie ważny jest sposób serwowania trunku, który powinien być odpowiednio schłodzony. Delikatne wina czerwone wytrawne typu Espanillo Tempranillo najlepiej wyciągnąć z lodówki po osiągnięciu temperatury 15-16°C. Dojrzałe trunki, takie jak Borsao Tres Picos czy Cabriola, podajemy między 16 a 18°C.