Na koniec roku 2015 wybrałyśmy się do Hiszpanii z misją dla naszego grona koneserów: wybranie jak najlepszego czerwonego wina ze słynnego regionu Priorat.
Oto parę słów na temat tego regionu i apelacji:
- DOQ Priorat to najbardziej prestiżowa apelacja hiszpańska
- Wina słyną z mineralności, którą otrzymują dzięki glebie z łupkami pochodzenia wulkanicznego
- Średni wiek winnic w tym regionie to 60 lat, nie rzadkością są 100- letnie winnice
Zdecydowałyśmy rozpocząć nasze poszukiwanie od winnicy Genium Celler w miejscowości Poboleda. Trafić tam nie jest łatwo. 2.5 godziny jazdy samochodem z Barcelony, a ostatnie pół godziny to serpentyny prowadzące przez góry Montsant. Już w drodze mijamy winorośle rosnące na stromych górach o skalistej glebie. Dojeżdżamy do malowniczej wioski Poboleda, otoczonej wzgórzami i winnicami. Na głównym placu przy kościele spotykamy się z Jordim, jednym z właścicieli winnicy.
Genium Celler to przyjacielski projekt sześciu rodzin z długoletnim doświadczeniem z enologii. Zdecydowali się na otworzenie winnicy w roku 2002 i odtąd zajmują się osobiście każdym etapem w produkcji wina, od winobrania do sprzedaży.
Po zwiedzeniu winnicy wybieramy się do piwnic, gdzie stoją kadzie, w których fermentuje moszcz oraz beczki dębowe, w których dojrzewa wino.
W związku z tym, że jest to mała winnica, produkcja win jest co roku limitowana, a każda butelka przechodzi przez ręce właścicieli. Podoba nam się to i po degustacji win, stwierdzamy, że rzeczywiście odzwierciedlają pasje osób, które je stworzyły.
Tak misja została spełniona, a w MIVINO są już dostępne wina Genium Celler – dla WAS!