
Wielu miłośników wina zastanawia się, czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego. Oba wina mogą mieć podobny smak, dlatego jeżeli chcesz dowiedzieć się, co je różni i do jakich potraw pasują, to niniejszy artykuł da Ci odpowiedź na te pytania. Które wino – wytrawne a może półwytrawne poruszy Twoje kubki smakowe?
Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego?
Najprościej można rozróżnić wino wytrawne od półwytrawnego tym, że wino półwytrawne jest delikatniejsze, łagodniejsze w smaku, o mniejszej kwasowości. Zarówno wino półwytrawne, jak i wytrawne wytwarzane jest z tych samych gron, jednak duże znaczenie w tym wypadku ma zawartość cukru, która wpływa na późniejszą kwasowość.
W winach półwytrawnych zawartość cukru waha się w granicach od 7 do 12 gramów na litr, a w winie wytrawnym jest go znacznie mniej i może wahać się w granicach od 0 do 4 gramów na litr. Jednak jeżeli masz taką możliwość, to najlepiej jest sprawdzić wino, smakując je. Nie zawsze znajdziesz wszystkie i dokładne informacje na etykiecie, dlatego posmakowanie wina lub dokładna rozmowa ze sprzedawcą pozwolą otrzymać konkretne odpowiedzi na temat interesujących trunków.
Jakie wino do obiadu –wytrawne czy półwytrawne?
Na pewno zastanawiasz się, które wino podać do danej potrawy. Rodzaje wina dobiera się zgodnie z serwowany daniem. Dlatego duże znaczenie ma smak wina, z którym należy się zapoznać proponując je do danego dania. Jeżeli chodzi o mięsa to do każdego rodzaju proponowane jest inne wino.
- Dziczyzna dobrze połączy się z winem czerwonym wytrawnym, które jest mocne i dosadne w smaku.
- Drób, jagnięcina i cielęcina to mięso dosyć delikatne, które dobrze połączą się z winem musującym, lekkim, rześkim i orzeźwiającym.
- Wołowina dobrze smakuje z winem wytrawnym lub półwytrawnym o mocnych aromatach, które może być nawet lekko pikantne.
Jeżeli chodzi o dania na bazie makaronu to w tym przypadku warto jest kierować się zasadą że do czerwonych sosów sprawdzi się czerwone wino, a do sosów na bazie śmietany, mleka czy wody pasuje wino białe. Kolejnym ciekawym elementem w serwowaniu win jest fakt, że do słodkości, czyli do deserów powinno się podawać inne wino niż do obiadu. W tym wypadku dobrze jest pokusić się o coś odwrotnego, a doskonale sprawdzą się wina słodsze, delikatniejsze, a nawet musujące.
Jeżeli chodzi tylko i wyłącznie o wina wytrawne i półwytrawne, to można je serwować z takimi daniami i potrawami jak:
- sery twarde, intensywnie zapachowe, sery kozie,
- czerwone mięso typu wołowina, wieprzowina czy baranina,
- sałatki na bazie cykorii,
- czerwone warzywa,
- makarony na bazie czerwonych sosów.
Wino półwytrawne i wytrawne – informacje na etykiecie
Oczywiście większość osób wybiera wino półwytrawne czy wytrawne zgodnie z tym, co widnieje na etykiecie. Żeby móc dokonać najodpowiedniejszego wyboru, należy zgłębić kilka czynników, którymi charakteryzuje się dobre wino wytrawne, słodkie, półsłodkie i półwytrawne.
Przede wszystkim ważna jest zawartość cukru na litr wina. W winach półwytrawnych wartość ta waha się od 4 do 12 gramów, a wino wytrawne charakteryzuje się liczbą od 0 do 4 gramów, dlatego widać, że w tym wypadku rozbieżności jest duża i powinna od razu sugerować, które wino jest wytrawne, a które półwytrawne.
Na niektórych butelkach nie ma podane wprost, czy mamy do czynienia z winem wytrawnym, czy półwytrawnym i samodzielnie należy wywnioskować tę informację z dostępnych danych. Najczęściej należy zwrócić uwagę na apelację i zgodnie z nią dokonać wyboru wina. W tym wypadku należy podpytać specjalisty, albo samodzielnie rozpoznać dany gatunek. Przede wszystkim czytaj etykiety i dowiedz się, ile dane wino ma w sobie alkoholu, kwasowości i ile zawiera cukru. Najlepiej, jeżeli podczas wyboru trunku masz możliwość skosztowania danego wina, gdyż tylko wtedy dokonasz najodpowiedniejszego zakupu.
Podsumowanie
Sklep z winami online MIVINO posiada znakomite wino czerwone półwytrawne i wino czerwone wytrawne, które zaspokoją podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Znakomitym wyborem będzie wino Amarone D.O.C.G. Classico 2016 o intensywnym aromacie dębu, a także De Cus Ripasso 2018 o mocno wyczuwalnym aromacie czekolady, kawy, wanilii i owoców leśnych.