Dobrze skrojona karta win jest istotnym elementem restauracji. To bardzo ważne narzędzie w rękach restauratora. Z perspektywy gości pełni funkcje informacyjne, zwiadowcze, czasami wskazuje konkretne rozwiązania przy parowaniu wina z jedzeniem. Jest także wizytówką lokalu, która może ukazać jego styl i filozofię.
Karta win powinna być jak najbardziej czytelna, nie przeładowana informacjami, a te, które się tam znajdą, muszą być zgodne z rzeczywistością. Im mniejsza karta, tym bardziej możemy pozwolić sobie na informacje poboczne, np. historie związane z danym producentem czy opis szczególny wina. Przy dużych kartach należy skupić się na rzeczach najważniejszych: roczniku, producencie, nazwie wina, cenie oraz ewentualnie odmianach wchodzących w skład wina.
Karta powinna mieć również wizualny sznyt pasujący do lokalu, który reprezentuje. W casualowym wine barze czy bistro wypada podać kartę win na kawałku papieru przyczepionym do deseczki, natomiast w lokalu typu fine dining karta powinna pasować do wystroju lokalu, w związku z czym materiały, z jakich jest zrobiona, powinny być bardzo dobrej jakości.