Wina wytrawne
Wyświetlanie 1–21 z 117 wyników
Wina wytrawne to propozycja dla osób ceniących mniej słodkie aromaty i szukających prestiżowych odmian. To właśnie zawartość cukru wpływa na to, czy dane wino jest wytrawne, czy słodkie. Chcąc zakupić wytrawne wino – dostosowane pod indywidualne preferencje – zwróć uwagę nie tylko na poziom cukru, ale także długość fermentacji, zawartość alkoholu, czy kwasowość. Pamiętaj, że dobre wino wytrawne wcale nie musi być drogie.
Nasz sklep z winami online MIVINO posiada trunki na każdą kieszeń. Znajdziesz u nas wina białe wytrawne czy wina czerwone wytrawne. Mamy bogatą ofertę win włoskich czy hiszpańskich. Najbardziej lubisz wino różowe wytrawne? Poznaj naszą szeroką ofertę i wybierz gatunek, który zadowoli Twoje kubki smakowe, a jest w czym wybierać.
Do jakich potraw pasują wina wytrawne?
To, do jakiego rodzaju posiłków wybierzesz wina wytrawne powinno zależeć tylko od Twoich upodobań. Istnieje jednak kilka zasad, zgodnie z którymi sommelierzy serwują wina gościom. Najczęściej wino białe wytrawne podawane jest do lekkich dań, takich jak sałatki, drób, owoce morza czy ser. Z naszej kolekcji idealne będzie delikatnie musujące Brut Nature Millesime czy świeży Canforrales Chardonnay 2019.
Jeżeli chodzi o wina wytrawne czerwone, to te najlepiej sprawdzą się do cięższych dań bazujących na wieprzowinie, baraninie, dziczyźnie, kaczce czy gęsi. Z pewnością docenisz wybór Amarone D.O.C.G. Classico 2016 lub Bardolino D.O.C. Classico 2019.
Wina wytrawne – w jakich kieliszkach podawać ten trunek?
Wbrew pozorom kieliszek do wina wytrawnego ma duże znaczenie i powinien być wykonany z transparentnego szkła. Czerwone wino wytrawne cechuje bogaty aromat, który wypełniony jest taninami. Aby rozkoszować się zaletami wina, kieliszek powinien mieć szeroką czaszę, dzięki której będziesz w stanie lepiej wyczuć smaki i zapachy. Wino białe może mieć nieco węższy kielich, ale dłuższą nóżkę. Nie powinno być ogrzewane od dołu ręką, co umożliwi trzymanie za cienką nóżkę.
Wina wytrawne i ich temperatura
Najlepsze wina wytrawne, to te podawane w odpowiedniej temperaturze. Lekkie białe wino najlepiej czuje się w temperaturze od 8 do 12 stopni, średnie od 10 do 12 stopni, natomiast te dobrze zbudowane należy podawać w temperaturze od 12 do 16 stopni. Dobre wytrawne wino lekkie lubi temperaturę od 10 do 12 stopni, te średniej budowy od 14 do 17.
Wina wytrawne – dowiedz się ile mają kalorii
Lampka wytrawnego wina nie powinna zaszkodzić Twojej diecie, ponieważ 100 ml tego trunku zawiera około 70 kalorii. Mocniejsze wina to większa ilość procentów, dlatego wina deserowe są najbardziej kaloryczne. W jednym kieliszku znajdziesz od 200 do 260 kalorii.