Wina czerwone
Wyświetlanie 1–21 z 99 wyników
Charakterystyka czerwonego wina
Wino czerwone klasyfikowane jest na podstawie charakterystycznego koloru. Przyjmuje on szkarłatną bądź brunatną barwę. Możesz spotkać się również z odcieniem rubinowym lub purpurowym, zależnie od tego, czy są to wina czerwone wytrawne, czy też słodsze odmiany. Najpopularniejsze szczepy pochodzą z włoskich i hiszpańskich winnic. W naszym rodzinnym sklepie dbamy o jakość każdego wina czerwonego, zaopatrując się u sprawdzonych dystrybutorów.
Wino czerwone wytrawne, a może półsłodkie?
W MIVINO zależy nam na zadowoleniu klienta z zakupu wina czerwonego wysokiej klasy. Doskonale wiemy, że relacja między korzystną ceną a jakością jest ważna. Dlatego oferta win czerwonych w naszym sklepie internetowym zawiera produkty budżetowe oraz klasy premium. Dzięki temu każdy miłośnik szkarłatnych trunków będzie mógł wybrać wina czerwone słodkie, jak Macatela Tino, czy też wina czerwone półwytrawne ze szczepu Primitivo. Osoby lubujące wina białe również znajdą odpowiednie pozycje, np. Scaia czy Nivarius.
Łączy nas pasja do czerwonych win
Dlaczego zdecydowaliśmy się wybrać wina czerwone pochodzące z Hiszpanii i Włoch? Ponieważ wielokrotnie odwiedzaliśmy regiony tych państw, rozkoszując się niepowtarzalnym smakiem sycylijskich czy katalońskich trunków. To właśnie na hiszpańskich i włoskich prowincjach pełnych słońca odkryliśmy pasję, którą pragniemy dzielić się z miłośnikami czerwonych win. Cieszymy się, że możemy dzielić się miłością do ukochanych szczepów, takich jak:
- Merlot,
- Nero d’ Avola,
- Garnacha,
- Tempranillo,
- Cabernet Sauvignon.
To jednak nie wszystko. Doceniamy walory tego trunku pochodzącego również z innych rejonów świata, dlatego w naszym asortymencie można znaleźć np. czerwone wino słodkie z RPA. Cape Elephant cechuje intensywny rubinowy kolor oraz aromat śliwki, poziomki i maliny. Takie owocowe nuty zawiera niemal każde wino czerwone słodkie. Oprócz tego często można zauważyć również posmak przypraw korzennych z dymnymi domieszkami.
Sposób podawania czerwonego wina
Z czym należy podawać wina czerwone? Wytrawne i półwytrawne trunki serwujemy najczęściej do gęsi, kaczki, pieczeni bądź wędliny. Wina czerwone półsłodkie i słodkie podajemy głównie do deserów, jednak serowe przystawki również są wskazane. Mowa oczywiście o ogólnie przyjętych standardach, które możesz łamać wedle własnych preferencji.
Ważna jest odpowiednia temperatura podania czerwonego wina. Musi być ono przechowywane w lodówce i odpowiednio schłodzone. Przedział stopniowy podawania czerwonego trunku zależy od rodzaju i szczepu. Wytrawne i półwytrawne odmiany podajemy w przedziale od 16°C do 18°C. W przypadku czerwonych win półsłodkich i słodkich temperatura powinna być niższa, między 12°C a 14°C.
Jak wybrać kieliszki do wina czerwonego?
Aby docenić smak i aromat wina czerwonego, istotny jest dobór odpowiednich kieliszków. Dzięki temu doświadczysz niepowtarzalnego smaku włoskich i hiszpańskich trunków. Wybierając kieliszki do wina czerwonego, zwróć uwagę na szeroką i zwężającą się ku górze czaszę. Dlaczego jest to takie ważne? Ponieważ kontakt z powietrzem pozwala uwolnić pełen smak i aromat czerwonego wina.