Białe półwytrawne
Wyświetlanie 1–21 z 35 wyników
- 1
- 2
Wino białe – pełnia aromatu i świeżości w każdym kieliszku
Wina białe półwytrawne łączą w sobie dojrzały smak z nutą słodyczy. Jest to możliwe ze względu na pozostałości cukrów z procesu fermentacji alkoholowej. Białe wino półwytrawne uznawane jest za łagodniejszą wersję dojrzalszych smaków, jednak nie jest to zasadą. Niekiedy trunek ten przewyższa cierpkością wytrawne wino. W MIVINO znajdziesz szeroki wybór białych półwytrawnych win ze słonecznych regionów włoskich i hiszpańskich. Dlaczego wybraliśmy kraje południowoeuropejskie? Ponieważ to w tamtejszych winnicach odkryliśmy naszą pasję i zamiłowanie do złotego trunku. Wino białe jest niezwykle eleganckim dodatkiem do posiłku. Właśnie dlatego tak często pojawia się w ramach aperitif podczas uroczystej kolacji lub bankietu.
Czym cechują się białe wina półwytrawne?
Wina białe półwytrawne charakteryzuje stosunkowo niewielka zawartość cukru z moszczu winogron. Przekłada się to na mniejszą kaloryczność w porównaniu do słodkich i półsłodkich odmian. Wartość odżywcza białego wina półwytrawnego wynosi średnio od 85 do 100 kcal (liczone na 120 ml lampkę). Skąd taka rozbieżność? Ponieważ każde białe półwytrawne wino jest inne, a stosunek kaloryczny zależny jest od regionu i szczepu. Niektóre rodzaje półwytrawnych trunków, których skład zbliżony jest do tych bardziej cierpkich, mogą posiadać mniej kalorii, nawet 80. Białe wino półwytrawne ma orzeźwiający smak, który pobudza apetyt i czyni serwowany posiłek jeszcze smaczniejszym. Doskonale komponuje się z rybą i owocami morza.
Do jakich potraw wino białe półwytrawne?
Wina białe półwytrawne, ze względu na sporą rozbieżność właściwości, można podawać do różnych potraw. Według klasycznych norm trunek ten serwowany jest do drobiu, przede wszystkim gęsiny i kaczki. Jednak coraz częściej wino półwytrawne białe spożywa się z jagnięciną, grillowanym kurczakiem oraz chudymi wędlinami. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wino bianco wykorzystać do podkreślenia walorów smakowych ryb i owoców morza, zwłaszcza otulonych wykwintnym sosem. Białe półwytrawne wino sprawdzi się także z przystawkami takimi jak sery, sałatki czy pieczone warzywa.
Jakie kieliszki wybrać do białego półwytrawnego wina?
Musisz wiedzieć, że wina białe półwytrawne nie tylko trzeba dobrać pod danie, ale także podać w należyty sposób. Wybierając odpowiednie kieliszki, zaznajomisz się z pełniejszym bukietem białego wina półwytrawnego. Do złotego trunku najczęściej używa się długich i wąskich lampek przypominających kształtem tulipan. Kieliszki do wina białego półwytrawnego są z reguły węższe niż do czerwonego, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wybrał okrągłą i szerszą lampkę.
Jaka temperatura serwowania wina półwytrawnego białego?
Dobór kieliszków to jedno, a prawidłowy sposób podania drugie. Wina białe półwytrawne przechowuj w lodówce, ponieważ temperatura ich serwowania jest zbliżona do słodkich odmian. W przypadku dojrzałego Gurgo Chardonnay, odpowiedni zakres wynosi od 8°C do 10°C. Decydując się na młode, cytrusowe wino półwytrawne Scaia Bianco, powinien interesować Cię zakres między 10°C a 12°C. W takich warunkach można rozkoszować się pełnią smaku bianco wino.