Białe półwytrawne
Wyświetlanie 1–21 z 51 wyników
Wina białe półwytrawne łączą w sobie dojrzały smak z nutą słodyczy. Jest to możliwe ze względu na pozostałości cukrów z procesu fermentacji alkoholowej. Białe wino wytrawne uznawane jest za łagodniejszą wersję dojrzalszych smaków, jednak nie jest to zasadą. Niekiedy trunek ten przewyższa cierpkością wytrawne wino. W MIVINO znajdziesz szeroki wybór białych półwytrawnych win ze słonecznych regionów włoskich i hiszpańskich. Dlaczego wybraliśmy kraje południowoeuropejskie? Ponieważ to w tamtejszych winnicach odkryliśmy naszą pasje i zamiłowanie do złotego trunku. Wino białe jest niezwykle eleganckim dodatkiem do posiłku. Właśnie dlatego tak często pojawia się w ramach aperitif podczas uroczystej kolacji lub bankietu.
Czym cechują się białe wina półwytrawne?
Wina białe półwytrawne charakteryzuje stosunkowo niewielka zawartość cukru z moszczu winogron. Przekłada się to na mniejszą kaloryczność w porównaniu do słodkich i półsłodkich odmian. Wartość odżywcza białego wina półwytrawnego wynosi średnio od 85 do 100 kcal (liczone na 120 ml lampkę). Skąd taka rozbieżność? Ponieważ każde białe półwytrawne wino jest inne, a stosunek kaloryczny zależny jest od regionu i szczepu. Niektóre rodzaje półwytrawnych trunków, których skład zbliżony jest do dojrzalszych smaków, mogą posiadać mniej kalorii, nawet 80. Białe wino półwytrawne ma orzeźwiający smak, który pobudza apetyt i czyni serwowany posiłek jeszcze smaczniejszym. Doskonale komponuje się z rybą i owocami morza.
Do jakich potraw wino białe półwytrawne?
Wina białe półwytrawne, ze względu na sporą rozbieżność właściwości i sposobu przygotowania, możesz podawać do różnych potraw. Według klasycznych norm trunek ten powinieneś serwować do drobiu, przede wszystkim gęsiny i kaczki. Jednak coraz częściej wino półwytrawne białe spożywa się z jagnięciną, grillowanym kurczakiem oraz chudymi wędlinami. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby złoty trunek wykorzystać do podkreślenia walorów smakowych ryb i owoców morza, zwłaszcza otulonych wykwintnym sosem. Białe półwytrawne wino sprawdzi się także z przystawkami takimi jak sery, sałatki czy pieczone warzywa.
Jakie kieliszki wybrać do białego półwytrawnego wina?
Musisz wiedzieć, że wina białe półwytrawne nie tylko trzeba dobrać pod danie, ale także podać w należyty sposób. Wybierając odpowiednie kieliszki, zaznajomisz się z pełniejszym bukietem białego wina półwytrawnego. Do złotego trunku najczęściej używa się długich i wąskich lampek przypominających kształtem tulipan. Kieliszki do wina białego półwytrawnego są z reguły węższe niż do czerwonego, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wybrał okrągłą i szerszą lampkę.
Jaka temperatura serwowania wina półwytrawnego białego?
Dobór kieliszków to jedno, a prawidłowy sposób podania drugie. Wina białe półwytrawne przechowuj w lodówce, ponieważ temperatura ich podanie jest podobna do słodkich odmian. W przypadku dojrzałego Gurgo Chardonnay, odpowiedni zakres wynosi od 8°C do 10°C. Decydując się na młode, cytrusowe wino półwytrawne Scaia Bianco, powinien interesować Cię zakres między 10°C a 12°C.