Wina słodkie
Showing all 5 results
Słodkie wino – różne poziomy słodyczy
Wina słodkie należą do najczęściej wybieranych i uprawianych odmian na całym świecie. Swą popularność zyskują dzięki orzeźwiającemu, owocowemu i słodkiemu smakowi, który idealnie komponuje się z wieloma daniami. Słodkie wina zawdzięczają swój aromat winogronom użytym w procesie fermentacji. Dobre wino słodkie wymaga wielkiego kunsztu, bo ważne jest zachowanie balansu w kwasowości oraz uzyskanie idealnej, nieprzesadzonej słodyczy.
Sklep z winami online MIVINO oferuje wino białe słodkie, wino czerwone słodkie, a także wino różowe słodkie. Każdy koneser znajdzie ulubioną odmianę o intensywnym aromacie malin i truskawek, o wyrazistej i pełnej końcówce czy zbilansowanym aromacie suszonych owoców z dodatkiem karmelu.
Poznaj dokładniej wina słodkie
Dobre słodkie wino wymaga odpowiedniego podania i może stanowić doskonale zwieńczenie deseru czy być wyśmienitym rozpoczęciem imprezy towarzyskiej. Często jest preludium do wykwintnej kolacji w asyście serów pleśniowych, deserów owocowych lub czekoladowych. Można podawać je do dań wytrawnych z nutą słodkości.
Pamiętaj, że wina słodkie zawierają sporą ilość cukru, dlatego są kaloryczne. Zaledwie 120 ml trunku zawiera aż 130 kalorii. Jeżeli dbasz o linię, to jeden kieliszek wina powinien całkowicie wystarczyć, aby nie zaprzepaścić efektów odchudzania. Ale cóż się dziwić, trudno jest powstrzymać się od tak wspaniałych win, jakie oferuje MIVINO.
Wina słodkie należy przechowywać w odpowiedniej temperaturze
Każde wino słodkie należy podawać w odpowiedniej temperaturze, dobrze jest zadbać także o szkło – je również można schłodzić, aby zawartość była bardziej orzeźwiająca. Temperatura podawania win słodkich nie powinna być niższa niż 7 stopni Celsjusza oraz wyższa niż 18 stopni. Pamiętaj, że temperatura przelanego do kieliszka wina wzrasta o 1 lub 2 stopnie. Sommelierzy kierują się taką zasadą, że im bardziej słodkie białe wino, tym jego temperatura powinna być niższa.
Jakie kieliszki lubi słodkie wino?
Wino słodkie zarówno białe, jak i czerwone wymaga odpowiedniego serwowania. Białe wina słodkie powinny być podawane w wysokich kieliszkach o czaszy w kształcie tulipana. Długa nóżka pozwala uniknąć podwyższenia temperatury trunku. Jeżeli chodzi o wina czerwone, to cechuje je bogaty i intensywny smak i zapach. Aby je wydobyć, wybierz kieliszek z bardzo szeroką czaszą, dzięki której poczujesz wyjątkowy aromat, gwarantujący niesamowite doznania smakowe.