Ziarniste
Wyświetlanie wszystkich wyników: 8
Kawy ziarniste – najlepsze ziarna do ekspresów
Głębia i aromat kawy kryją się w jej ziarnach. Finalny smak i intensywność naparu zależą od ich gatunku, a także tego, w jaki sposób są zbierane czy obrabiane. Kawowce są uprawiane w strefie międzyzwrotnikowej i podzwrotnikowej z uwagi na wilgotny klimat. Dojrzałe owoce są zbierane ręcznie i przetwarzane. Następnie pozyskuje się z nich zielone ziarna i poddaje je paleniu w ściśle określonych warunkach, co wydobywa z nich wyjątkowy profil smakowy. Dzięki temu procesowi kawy w ziarnach cechują się różnorodnym smakiem, strukturą i zapachem. Kryją w sobie setki aromatów ziołowych, przyprawowych, owocowych czy orzechowych. Aby zachować te właściwości, kawy ziarniste powinny być przechowywane w miejscu, gdzie nie będą narażone na działanie światła, wilgoci czy powietrza.
Metody parzenia kaw ziarnistych
Jednym z kluczowych cech kawy ziarnistej do kawiarki jest świeżość. Najlepszy smak i aromat uzyskasz, gdy ziarna zostaną zmielone i zaparzone tuż po paleniu, warto więc znać datę przeprowadzenia tego procesu. Grubość mielenia także ma znaczenie w procesie parzenia, np. kawa ziarnista do espresso jest z reguły mielona bardzo drobno. Wyglądem powinna przypominać mąkę lub sól. Kawa ziarnista przeznaczona jest do ekspresu automatycznego z wbudowanym młynkiem. Można ją również zmielić samodzielnie i zastosować w aeropresie, kawiarce czy ekspresie przelewowym. Każda z tych metod wydobywa inne walory smakowe ziaren.
Kawa ziarnista – intensywna czy łagodna?
Kawa w ziarnach to prawdziwa uczta dla zmysłów, która pozwala cieszyć się bogactwem smaku, aromatu i doznań. Dla wielu osób stanowi rytuał rozpoczynający dzień lub chwilę relaksu w trakcie dnia. Każdy kawosz ma jednak odmienne preferencje. Łagodne kawy ziarniste są najpopularniejszym wyborem ze względu na delikatny smak i niską kwasowość. Przeważają w nich głównie ziarna arabiki. Kawa ziarnista o intensywnym aromacie to z kolei robusta. Cechuje się większą goryczką i wyższą zawartością kofeiny. Najlepsza kawa ziarnista do cappuccino będzie natomiast mieszanką obu gatunków ziaren. To idealne połączenie pozwalające uzyskać gęstą cremę. W naszej ofercie mamy również coś dla osób dbających o środowisko i ceniących najwyższą jakość produktów. Kawa ekologiczna ziarnista pochodzi ze zrównoważonych upraw wolnych od pestycydów i zanieczyszczeń. Ściśle określony proces uprawy, selekcji i zbiorów ziaren sprawia, że jest ona dedykowana najbardziej wymagającym koneserom. Wszystko to dowodzi, że świat kawy jest niezwykle zróżnicowany, i każdy może znaleźć idealną kawę dopasowaną do swoich indywidualnych upodobań.