Nero d'Avola
Wyświetlanie wszystkich wyników: 10
Wino Nero d’Avola jest czerwoną odmianą produkowaną na Sycylii. Dawniej d’Avola była trunkiem o dużej ilości alkoholu, dlatego z czasem dodawano ją do słabszych win jako wzmacniacz smaku. Szczep Nero d’Avola jest uniwersalny, ponieważ można z niego stworzyć zarówno wino mocne i z charakterem, a z drugiej nieco lżejszej i łagodniejsze w smaku. Odwiedź nasz rodzinny sklep z winami online i wybierz d’Avolę dostosowaną pod swoje kubki smakowe.
Poznaj charakter czerwonego wina Nero d’Avola
Wina Nero d’Avola charakteryzują się niezwykle intensywną barwą, mocna czerwień niemalże przechodząca w czerń, to cecha charakterystyczna dla tego szczepu. Nero d’Avolę często miesza się z takimi odmianami jak: Nerello Mascalese, Cabernet Sauvignon czy Merlot. Dzięki temu uzyskuje się głębię smaku i odpowiednią kwasowość.
Czasami Nero d’Avola leżakuje w beczkach, po to by nadać odmianie ciekawego posmaku owoców leśnych czy roślinnych i sprawić, by stało się jeszcze mocniejsze. Ta odmiana doskonale współgra z ciężką, polską kuchnią, dlatego będzie idealna do niedzielnego obiadu z kaczką lub roladą w roli głównej. Owoce niejednokrotnie są schładzane, dzięki temu wino ma łagodniejszy i bardziej orzeźwiający smak.
Jeżeli nie gustujesz w mocnych winach, to Nero d’Avola będzie idealna dla Ciebie. MIVINO oferuje także wina wytrawne, wina słodkie, wina półsłodkie i wina półwytrawne, pozyskiwane z najlepszych winnic.