Wina Różowe
Showing all 15 results
Wszystko, co warto wiedzieć o różowym winie
Wina różowe stanowią segment, który staje się coraz popularniejszy w naszym kraju. Orzeźwiające, owocowe nuty to idealne rozwiązanie na ciepłe, letnie dni spędzone z przyjaciółmi. Różowe wino powstaje z ciemnych odmian winogron, podobnie jak czerwone. Różnica między nimi wynika z procesu produkcji. W obu przypadkach trunki powstają poprzez zgniecenie owoców oraz macerację ich ze skórkami. Wino różowe jest jednak macerowane krócej. To sprawia, że skórki wypuszczają mniej barwnika. Dzięki temu możesz cieszyć się piękną, różową barwą trunku. Sprawdź wyborne wina różowe, które oferuje nasz sklep z winami.
Doskonałe wina różowe z różnych stron świata
Znajdziesz u nas duży wybór różowego wina, które trafi w Twoje gusta. Niezależnie od tego, czy preferujesz słodycz, czy masz ochotę na wytrawny smak. Zaopatrujemy się w różowe wino z różnych regionów, m.in. hiszpańskiego Penedes i włoskiej Sycylii. Oferujemy m.in.:
Proponujemy wina różowe o zróżnicowanym bukiecie i zawartości alkoholu. Wśród aromatów naszych trunków znajdują się owoce leśne, maliny, truskawki, a nawet pieczywo. Dla fanów bąbelków mamy także pyszne wino musujące.
Do jakich dań najlepiej podawać wina różowe?
Wina różowe mogą kojarzyć się ze słodyczą, ale jest to jedynie część prawdy. Istnieją również bardzo dobre wina różowe półwytrawne. Ogromną zaletą wina różowego jest lekkość i świeżość. Przypomina pod tym względem wino białe i idealnie sprawdza się na przyjęciach oraz mniej formalnych uroczystościach. Różowe wino to doskonały aperitif, który pobudzi apetyt gości przed właściwymi potrawami. Pasuje do sałatek, lekkich dań i kuchni włoskiej. Co ciekawe, różowe wino to także wyborny dodatek do wieprzowiny, która jako tłustsza potrawa mniej kojarzy się z tym trunkiem. Zapewnia ono jednak całemu daniu doskonałą proporcję smaku i aromatu.
W jakich kieliszkach należy podawać wina różowe?
To, w jakich kieliszkach należy podawać wino różowe, zależy od jego rodzaju. Do lżejszych odmian poleca się zastosowanie kieliszków z rozszerzającymi się ku górze ściankami. Wino różowe, a zwłaszcza takie o intensywnym aromacie należy natomiast serwować w kieliszkach z krótką czaszą w kształcie tulipana. Jest to jedna z najważniejszych zasad dotyczących podawania tego rodzaju trunku. Warto zadbać, aby kieliszek do wina różowego miał mniejszą szerokość niż do białego lub czerwonego. Dzięki temu zostanie zachowana temperatura alkoholu – w przypadku win różowych powinna wynosić od 10 do 12 stopni Celsjusza.
Wina różowe a kwestia kalorii
Delektowanie się różowym winem może zakłócić Ci obawa o liczbę kalorii, którą przyjmujesz. Warto wiedzieć, jaka jest kaloryczność jednego kieliszka wina, aby móc cieszyć się nim w spokoju. Jeśli przyjmiesz, że kieliszek półsłodkiego wina różowego ma 150 gramów, to jego kaloryczność wynosi 128 kcal. Okazuje się, że nie jest to przesadnie dużo i taką porcję orzeźwienia spalisz jednym spacerem w ciągu niecałej godziny. Zasmakuj więc w pysznym różowym winie i skorzystaj z usług MIVINO.