Czerwone półwytrawne
Wyświetlanie 1–21 z 44 wyników
Wina czerwone półwytrawne najczęściej wybierają osoby, które gustują w dojrzałym smaku. Jednocześnie jest to łagodniejsze rozwiązanie niż sięgnięcie po wytrawne trunki. Jaka jest różnica między czerwonym winem półwytrawnym a wytrawnym? W przypadku pierwszego napoju, w procesie fermentacji zachowuje się część cukru. Jest to wyjaśnienie, dlaczego wino półwytrawne czerwone cechuje lekko słodkawy posmak. W rodzinnym sklepie MIVINO znajdziesz zarówno półwytrawne Gurgo, jak i słodkie odmiany Due Mari – pochodzące ze słonecznych regionów Włoch i Hiszpanii.
Charakterystyka czerwonego wina półwytrawnego
Czym cechują się wina czerwone półwytrawne? Z uwagi na niewielką zawartość cukru, trunek ten jest mniej kaloryczny niż słodkie czy półsłodkie gatunki. Średni zakres kaloryczny tego rodzaju wina wynosi od 85 do 105 kcal. Wartość ta zależna jest od rodzaju i kraju pochodzenia wybranego trunku. Znaczenie ma również zawartość alkoholu czerwonego wina półwytrawnego. Wyróżniamy lekkie trunki, których wartość oscyluje w granicy 10-11%. Do win półwytrawnych czerwonych mocnych, zaliczamy napoje posiadające od 14% do 16% alkoholu. A co z wartością pomiędzy tymi dwoma odmianami? Wino czerwone półwytrawne zawierające między 12 a 14%, klasyfikuje się jako umiarkowanie mocne.
Włoskie i hiszpańskie wina czerwone półwytrawne
W MIVINO każdy produkt pochodzi z oryginalnych winnic hiszpańskich i włoskich. Zdecydowaliśmy się na wina czerwone półwytrawne z tych regionów, ze względu na zamiłowanie do śródziemnomorskich krajów. Wielokrotnie odwiedzaliśmy słoneczną Katalonię, Veronę czy Toskanię. Dzięki temu rozszerzyliśmy znajomość tematyki czerwonego trunku poprzez poznanie enologii i liczne degustacje. Zakładając rodzinny sklep z winem, naszym celem było dzielenie się wykwintnymi winami z miłośnikami tego rodzaju trunków. Dla młodych koneserów win czerwonych półwytrawnych, szczególnie polecamy trunki pochodzące z regionu Castilli i Sycylii.
Z czym podawać czerwone półwytrawne wino?
Wina czerwone półwytrawne serwujemy do wielu potraw, w zależności od wyboru konkretnego szczepu czy gatunku. Najczęściej trunek ten podaje się do pieczonych, grillowanych lub gotowanych mięs – zwłaszcza jagnięciny, gęsiny czy też drobiu. Nie są to jednak wszystkie dania, do których idealnie pasuje czerwone wino półwytrawne. Trunek podkreśli także smak posiłków rybnych, serowych czy nawet deserów o stonowanym smaku.
Odpowiednia temperatura serwowania wina półwytrawnego
Temperatura podania wina czerwonego półwytrawnego znacząco różni się od słodkich i półsłodkich odmian. Wybierając trunki młode, jak Villa Abad, zakres ten powinien wynosić między 16°C a 18°C. W przypadku dojrzałego wina półwytrawnego czerwonego jak Gurgo Nero d’ Avola czy De Cus Ripasso – optymalna temperatura serwowania to 18°C-20°C.