Wina półwytrawne
Wyświetlanie 1–21 z 74 wyników
Wino półwytrawne wybierają osoby, które nie lubią cierpkiego smaku wina wytrawnego. Dlatego wybierając wino półwytrawne, możesz liczyć na nieco słodsze doznania smakowe, które są efektem odpowiedniej fermentacji. Nasz sklep z napojami alkoholowymi online MIVINO gwarantuje trunki z południowych krajów Europy, bo dobre wino półwytrawne nie musi być drogie. Znajdziesz u nas wina białe półwytrawne ze słonecznej Hiszpanii czy wina czerwone półwytrawne skąpane słońcem włoskich winnic. A może lubisz różowe półwytrawne alkohole, które są nieodłącznym elementem przyjęć typu finger food?
Wina półwtrawne – do jakich dań pasują?
Półwytrawne opcje są niezwykle uniwersalne i pasują do wielu dań. Popularne we Włoszech wino półwytrawne De Cus Ripasso 2018 lub intensywne, o aromacie czereśni i delikatnej kwasowości Danese Chianti 2019 idealnie komponują się z potrawami z dodatkiem czerwonego mięsa, twardych serów oraz makaronów. Jeżeli chcesz wydać uroczystą ucztę w asyście żeberek, pieczonych kaczek, potraw z grilla czy gulaszu z dziczyzny wybierz rubinowe, o dobrej strukturze i eleganckich tkaninach półwytrawne wino Gurgo – Frappato Syrah 2019.
Wina białe półwytrawne klasycznie powinny komponować się z potrawami z drobiu, w szczególności z kurczakiem lub królikiem oraz z owocami morza i aromatycznymi rybami. Alkohole o białym odcieniu są idealne do lekkich potraw, takich jak sałatki, delikatne sery oraz przystawki.
Czy wina półwytrawne muszą być podawane w odpowiednich kieliszkach?
Każde wino półwytrawne powinno pasować nie tylko do dania, ale także do kieliszka. Jeżeli chodzi o napoje alkoholowe charakteryzujące się białą barwą, to czasza kieliszka, w którym są podawane, może być wyższa i nieco węższa. Powinna posiadać długą i cienką nóżkę, za którą należy trzymać kieliszek, aby trunek utrzymywał jak najdłużej schłodzoną temperaturę. Wino czerwone półwytrawne powinno podawać się w kieliszkach o szerokich czaszach, aby degustator mógł poczuć jak najwięcej aromatów i zapachów wybranego gatunku. Jest to aspekt, o który dba każda renomowana restauracja. Wina półwytrawne czerwone są jednymi z najczęściej serwowanych do różnego typu potraw w lokalach gastronomicznych o podwyższonym standardzie. Mogą być dodatkiem zarówno do dań głównych, jak i do przystawek.
Wina półwytrawne powinny utrzymywać odpowiednią temperaturę. Jaką?
Każdy półwytrawny napój alkoholowy powinien być utrzymywany w odpowiedniej temperaturze, najlepiej schłodzony w lodówce. Wina białe należy serwować w temperaturze od 8 do maksymalnie 16 stopni Celsjusza i jest to zależne od danego gatunku. Jeżeli chodzi o czerwony typ, to tutaj należy trzymać się temperatury od 10 do 18 stopni Celsjusza. Wydobędzie ono jego najlepszy smak oraz aromat. Wina półwytrawne czerwone można zaserwować także w praktycznym wiaderku. Pozwoli ono szybko schłodzić trunek do pożądanej temperatury i utrzymać ją podczas spożywania posiłku.
Z jakich regionów pochodzą nasze wina półwytrawne?
Wkładamy wiele serca, czasu i pasji w poszukiwaniu perełek. Zwiedzamy, smakujemy i pozyskujemy najlepsze gatunki win. Lata doświadczeń pozwoliły nam stworzyć szeroką ofertę alkoholi włoskich z Sycylii, Verony, Toskanii, Sardynii czy regionu Emilia-Romania. Oferujemy także wina hiszpańskie z prowincji Kastylia i Leon, Aragonia, Galicja, la Mancha, Katalonia, Ribera del Duero czy Rioja.