Białe półsłodkie
Wyświetlanie wszystkich wyników: 3
Dla osób doceniających stonowane smaki idealnym rozwiązaniem będą proponowane przez nas produkty. Wino białe półsłodkie wpasowuje się w gusta najbardziej wymagających klientów. Nie każda osoba preferuje dojrzały i cierpki bukiet Colle Dei Tigli czy też słodsze aromaty. Dlatego jako rodzina MIVINO przygotowaliśmy sekcję białych win półsłodkich, pochodzących z regionów Włoch i Hiszpanii. Za każdym razem, kiedy odwiedzaliśmy słoneczną Katalonię, Sycylię i Toskanię, pogłębialiśmy wiedzę o specyfice produkcji trunku. W sklepie MIVINO znajdziesz wina białe półsłodkie, które są odpowiednią propozycją na kolację z najbliższą osobą, jak i wieczorne wyjście w gronie przyjaciół. Nasz propozycje można z łatwością dopasować do wielu okazji.
Czym cechuje się wino białe półsłodkie?
Białe wino półsłodkie charakteryzuje się równowagą słodyczy i goryczy. Bukiet trunku zależy od wyboru konkretnego szczepu i kraju pochodzenia. W większości przypadków będziesz mieć jednak do czynienia z owocowymi i wysublimowanymi smakami. Wartość spożywcza wina półsłodkiego białego jest większa od wytrawnego i zbliżona swoim bilansem do słodszych odmian. Kaloryczność tego rodzaju trunku oscyluje między 95 a 105 kcal – w przeliczeniu na 120 ml lampkę. Na pożywność wina białego półsłodkiego wpływa zawartości cukru pozyskiwanego z moszczu winogron.
Do jakich potraw podawać białe wino półsłodkie?
Prawidłowo serwowane wina białe półsłodkie, to znaczy dobrane do konkretnego posiłku, uwydatniają doświadczenia kulinarne. Lżejsze trunki tradycyjnie podaje się do wszelkiej maści deserów jak owoce, ciasta czy lody. Ważna jest prawidłowa kompozycja, jednak owocowe białe półsłodkie wino Macatela Blanco sprawdzi się zarówno przy słodszym brownie, jak i stonowanym placku z wiśnią. Warto jednak zaznaczyć, że są to ogólnie przyjęte standardy i nie ma żadnego obowiązku stosowania się do nich. Białe wino półsłodkie możesz także serwować z warzywami, sałatkami, a nawet delikatnym mięsem gęsim i kaczym. Oczywiście nikt nie zabroni Ci rozkoszować się słomkową Androsela ze smażoną rybą.
Jakie kieliszki do białego półsłodkiego wina?
Wybierając białe półsłodkie wino, zwróć uwagę nie tylko na dostosowanie gatunku do dania, ale także kieliszki. Dzięki temu odczujesz pełnię smaku i będziesz rozkoszować się niepowtarzalnym bukietem złotego trunku. Dobierając kieliszki do wina półsłodkiego białego, musisz mieć na uwadzę wysokość i długość nóżki. Sam kształt lampki może być tulipanowy lub szerszy i okrąglejszy. Decyzja w tym zakresie zależy od Twoich indywidualnych preferencji.
Wino półsłodkie białe serwuj prawidłowo
Przed podaniem wina białego półsłodkiego musisz je odpowiednio schłodzić. Przechowuj trunek w lodówce, a następnie dostosuj temperaturę do rodzaju, szczepu i kraju pochodzenia. Dojrzałe i intensywne białe wina półsłodkie jak Vinsanto, możesz śmiało serwować między 12°C a 14°C. W przypadku młodszych i słodszych kompozycji jak Macatela Blanco odpowiedni zakres wynosi od 8°C do 10°C.