Wina białe
Wyświetlanie 1–21 z 52 wyników
Wino białe ma różne oblicza
Wina białe powstają w procesie fermentacji bezbarwnego miąższu z winogron. Trunek ten przyjmuje najczęściej barwę jasnożółtą, jednak możesz spotkać także odmiany o kolorze brunatnym. Często jako białe wino określa się także odmiany owocowe, pozyskiwane z porzeczek, jabłek czy cytrusów. Wina białe z rodzinnego sklepu MIVINO, wybieramy spośród sprawdzonych smaków pochodzenia włoskiego i hiszpańskiego. Dlaczego właśnie te regiony? Ponieważ wielokrotnie odwiedzaliśmy słoneczną Weronę, Toskanię i Katalonię. I wiemy, że wino bianco tam wytwarzane, potrafi zadowolić podniebienia nawet wymagających degustatorów. Takich, jak Państwo. Wina to nasza pasja, którą pragniemy dzielić się z innymi.
Białe wino – charakterystyka odmian
W sklepie MIVINO oferujemy wina białe pochodzące z ekologicznych winnic, które nie raz mieliśmy okazję odwiedzić. W czasie degustacji poznawaliśmy historię regionów, a także zgłębialiśmy proces produkcji trunku. Wiemy, że nie każdy miłośnik wina bianco może wybrać produkty z klasy premium. Z tego względu urozmaiciliśmy ofertę naszego rodzinnego sklepu o budżetowe propozycje. Nie oznacza to, że tańsze wina białe są gorszej jakości. Zarówno delikatne brusa bianco, jak i wytrawne pinot grigio cechuje niepowtarzalny, soczysty smak. Białe wino ma stosunkowo mniej kalorii niż czerwona odmiana trunku. Słodsze odmiany odznaczają się większą sytością od wytrawnych rodzajów. Każda osoba preferująca wina wytrawne białe lub czerwone, a także ich słodkie odmiany, znajdzie w naszym sklepie odpowiednią dla siebie propozycję. Szeroki wybór sprosta wymaganiom wszystkich koneserów delikatnych alkoholi.
Dla młodych koneserów wina białego, w pierwszej kolejności polecamy zapoznać się ze szczepami:
- grillo,
- fiano,
- macabeo,
- malvasia,
- garnacha.
Prawidłowy sposób podawania białego wina
Przyjmuje się, że wina białe powinny być serwowane do obiadu, kolacji bądź deseru. Dopasowanie trunku do dania pozytywnie wpływa na smak potrawy. Wytrawne propozycje podaje się najczęściej z potrawami rybnymi, jak i drobiem. Białe wino wytrawne pasuje również świetnie do owoców morza. Półwytrawne idealnie sprawdzą się, kiedy na talerzu pojawia się kaczka lub gęś. Słodsze odmiany białego wina serwujemy do deserów, a także serów i gotowanych warzyw. Pamiętaj, że są to ogólnie przyjęte zasady, które możesz łamać wedle własnych upodobań. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby używać wina białe wytrawne, jak Canforrales Chardonnay do gęsiny.
Wybieramy kieliszki do białego wina
Istotny jest nie tylko dobór wina białego pod serwowane danie. Na końcowy smak wpływa także kolekcja odpowiednich kieliszków. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na wina białe słodkie lub wytrawne, zwróć uwagę na długość i wysokość lampki. Nóżka kieliszka do białego wina musi być na tyle długa, aby umożliwić swobodną degustację. Zgodnie z tradycją, młode i delikatne białe wino spożywa się w wąskiej lampce przypominającej kształtem tulipana. Z kolei dojrzalsze, bardziej złożone tego typu trunki nalewaj do szerszego kieliszka z dłuższą czaszą. Bianco to wino, które dobrze prezentuje się w przezroczystym szkle. Warto zapewnić mu do tego odpowiednie warunki. Białe wino odwdzięczy się wtedy aromatem i smakiem.
Wina białe serwuj w odpowiedniej temperaturze
Pamiętaj również o tym, że wina białe przed podaniem muszą być odpowiednio schłodzone. Idealna temperatura serwowania półwytrawnego ReBlanc Fiano wynosi od 10°C do 12°C. W przypadku słodszych propozycji jak Androsela warto potrzymać trunek w lodówce dłużej, do osiągnięcia temperatury między 8°C a 10°C. Bianco to wino, które straci swój czar, gdy będzie zbyt ciepłe!