Wina półsłodkie
Showing all 7 results
Wina półsłodkie przygotowywane są z białych i czerwonych winogron, które podczas fermentacji wytwarzają dwutlenek węgla oraz cukier. Chcąc otrzymać dobre wino półsłodkie, należy zatrzymać fermentację w odpowiednim momencie, aby powstał cukier resztkowy.
Nasz sklep z winami online proponuje pełne wina gruszkowe z aromatem kwiatów z regionu Rioja czy intensywnie rubinowe o mocno wyczuwalnym smaku truskawek i malin – każdy znajdzie idealne dla siebie wino półsłodkie. A może w Twojej restauracji są potrzebne bogate w smaku wina białe półsłodkie i wina czerwone półsłodkie – u nas znajdziesz te z wielu regionów słonecznej Hiszpanii i Włoch. Wino różowe półsłodkie doskonale nada się na rozpoczęcie przyjęcia w asyście przystawek.
Jakie smaki charakteryzują wina półsłodkie?
Jeżeli nie odpowiada Ci smak wina wytrawnego, a wino słodkie jest zbyt mdlące, to wybierz wino półsłodkie. Najlepsze wina półsłodkie posiadają zbilansowaną kwasowość i nie przytłaczają zbyt słodkim posmakiem, w bogatych bukietach wyraźnie wyczuwalne są nuty owocowe i kwiatowe. Ten rodzaj wina wytwarzany jest z każdego rodzaju szczepu, dlatego z łatwością wybierzesz wino półsłodkie czerwone, białe lub różowe.
Każdy napój zawierający w sobie alkohol jest kaloryczny i tak samo jest z winem. W jednej lampce tego trunku może się znaleźć nawet 120 kalorii. Mniejszą ilością cukru, a tym samym mniejszą kalorycznością odznaczają się wina białe i różowe.
Wina półsłodkie – do jakich potraw pasują?
Półsłodkie wino białe i czerwone są doskonałym uzupełnieniem każdej potrawy. Czerwone cięższe wino półsłodkie nada się do potraw z wieprzowiny, wołowiny czy jagnięciny. Jeżeli chodzi o lżejsze odmiany, to idealnie sprawdzą się z delikatnym mięsem i różnymi odmianami serów lub przystawek. Wina białe półsłodkie będą doskonałym zwieńczeniem każdego deseru, ale także dobrze komponują się z owocami morza, świeżymi rybami i drobiem. Lekkie wina białe można popijać w asyście letnich i egzotycznych owoców, ich orzeźwiający smak ochłodzi ciało w upalne dni.
Kieliszki do wina półsłodkiego
Wino czerwone i białe powinny być podawane w różnych kieliszkach. Czerwone wino półsłodkie należy podawać w kielichu z dużą czaszą, dzięki czemu uwalnia się bukiet smakowy i zapachowy, uderzający podniebienie i nozdrza. Wina białe półsłodkie dobrze jest podawać w schłodzonym kieliszku z długą nóżką, za którą należy trzymać kieliszek, aby utrzymać odpowiednią temperaturę trunku.
Wina półsłodkie – pamiętaj o odpowiedniej temperaturze serwowania
Serwowanie wina białego, jak i różowego, a nawet czerwonego powinno być poprzedzone chłodzeniem. Warto korzystać ze specjalnych lodówek na wina lub trzymać zasoby w piwnicach z odpowiednią temperaturą. Przyjęło się serwować wino w temperaturze nie niższej niż 7 stopni Celsjusza i nie wyższej niż 18 stopni. Jednak istnieją odmiany podawane w temperaturze nawet powyżej 20 stopni.