Czerwone słodkie
Wyświetlanie jednego wyniku
Czym charakteryzuje się wino czerwone słodkie? Przede wszystkim urzekającą słodyczą, którą uzyskuje się w procesie fermentacji zawartego w moszczu cukru. Ze względu na łatwiejsze pozyskanie wina słodkiego czerwonego, cieszy się ono coraz większą popularnością. Trunek ten cechuje słodki, owocowy bukiet, który idealnie podkreśla smak każdego spożywanego deseru. W rodzinny sklepie MIVINO oferujemy czerwone wina słodkie z włoskich i hiszpańskich winnic. Z jakiego powodu wybraliśmy te regiony? Ponieważ wiele niezapomnianych chwil spędziliśmy na degustacji w śródziemnomorskich prowincjach.
Czym cechuje się słodkie czerwone wino?
Mogłoby się wydawać, że każde wino czerwone słodkie charakteryzują podobne walory smakowe. Przykładem może być tutaj wino Macatela Tinto z regionu Castilla, które cechuje cielisty posmak dojrzałych owoców. Niezależnie od rodzaju czerwonego wina słodkiego, napój ten nadaje się zarówno do wieczornej kolacji z ukochaną, jak i letniego wypadu z przyjaciółmi. Wino czerwone słodkie jest najbardziej kaloryczne. Najczęściej wartość ta przyjmuję od 120 do 130 kcal na 120ml.
Z czym serwujemy wino czerwone słodkie?
Walory smakowe oferowane przez wino czerwone słodkie idealnie komponują się z deserami. Na uwagę zasługują słodsze ciasta czy też lody. Dobierając odpowiednie wino słodkie czerwone, możesz uwydatnić intensywny smak owocowego placka lub czekoladowego puddingu. Nie są to jedyne przekąski, z którymi można spożywać czerwone wino słodkie. Czerwone wino słodkie dobrze współgra także z rybami czy owocami morza, zwłaszcza maczanymi w kwaśnych sosach. Jednocześnie trunek ten sam w sobie może stanowić deser, który zaserwujesz znajomym po skosztowaniu wyjątkowej kolacji.
Jak prawidłowo serwować czerwone słodkie wino?
Nie tylko potrawy, z jakimi podasz wino czerwone słodkie, wpływają na doznania smakowe. Ważny jest także sposób serwowania trunku, który powinien być odpowiednio schłodzony. Temperatura podania zależy od wyboru hiszpańskiego lub włoskiego szczepu, a także regionu jego pochodzenia. W przypadku cięższych propozycji zalecamy serwować czerwone wino słodkie między 12°C a 14°C. Jeśli zdecydujesz się na malinowe bądź truskawkowe smaki, możesz schłodzić trunek nawet do 10°C-12°C.
Wybieramy kieliszki do czerwonego wina słodkiego
Wino czerwone słodkie, podobnie jak wytrawne odmiany podajemy w kieliszkach z szeroką czaszą. Najczęściej przypomina ona kształtem tulipana, jednak niekiedy można spotkać bardziej okrągłe odmiany. Niezależnie od wyboru, zwróć uwagę na to, aby kieliszek zwężał się ku górze. W ten sposób czerwone wino słodkie napowietrzeje, co uwydatni owocowe walory.