Białe słodkie
Wyświetlanie wszystkich wyników: 4
Wino białe słodkie najczęściej wybierają osoby, które cenią owocowy posmak. Charakterystyczna słodycz tego trunku pozyskiwana jest w czasie fermentacji moszczu z winogron. W zależności od rodzaju, gatunku i szczepu białego słodkiego wina, również pozostałe składniki poddawane są butwieniu cukru. W rodzinnym sklepie MIVINO dbamy, aby każdy miłośnik białego wina słodkiego poznał hiszpańskie i włoskie smaki. Zdecydowaliśmy się na trunki z tych krajów, ponieważ wiele czasu poświęciliśmy degustacji galicyjskich, sardyńskich i puglijskich win.
Co warto wiedzieć o białym słodkim winie?
Pomimo podobnej historii, każde wino białe słodkie jest niepowtarzalne, ze względu na region pochodzenia. Dlatego zbalansowana Macatela Androsela o słomkowej barwie różni się znacząco od tropikalnego Blanco. Niemniej, każde białe słodkie wino ma do zaoferowanie nie tylko wyjątkowy bukiet, ale także historie ludzi, którzy z pasją pracują przy jego wyrobie. Charakterystyczną cechą słodkiego trunku jest większa wartość spożywcza, w porównaniu do wytrawnych i półwytrawnych smaków. Dlatego kaloryczność lampki białego wina słodkiego oscyluje między 115 a 130.
Do jakich dań serwujemy wino białe słodkie?
Forma podania wina białego słodkiego ma duży wpływ na doznania smakowe. Zgodnie z tradycją tego rodzaju trunek serwuje się przede wszystkim do deserów takich jak ciasta czy lody. Coraz częściej spotkać można białe słodkie wino w akompaniamencie serów, warzyw czy owoców morza. Odpowiednio dobrane, może uwydatnić smak ryby zanurzonej w słodko-kwaśnym sosie. Z reguły unika się podawania słodkiego wina z cięższymi potrawami jak smażona wieprzowina czy pieczona gęś. Warto jednak otworzyć się na nowe smaki i choć raz spróbować wina białego słodkiego z pasztetem foie gras, orzechami czy suszonymi przekąskami.
Białe słodkie wino należy ochłodzić
Istotne jest nie tylko to, z czym podasz wino białe słodkie, ale także sposób, w jaki to zrobisz. Przed zaserwowaniem trunek trzeba odpowiednio schłodzić w lodówce. Temperatura podania zależy od szczepu, rodzaju i regionu, z którego pochodzi białe słodkie wino. W przypadku młodego hiszpańskiego Androsela przedział wynosi od 8°C do 10°C. Jeśli jednak zdecydujesz się na lżejsze smaki, czy też musujące wino słodkie białe, możesz swobodnie schłodzić nawet do 6°C.
Jakich kieliszków użyć do białego słodkiego wina?
Wiesz już, na co zwrócić uwagę przy serwowaniu wina. Warto poruszyć jeszcze jedną kwestię, a mianowicie wyboru kieliszków do białego słodkiego wina. Nóżka powinna być zdecydowanie dłuższe niż w przypadku lampki do czerwonego trunku. Wino białe słodkie nie wymaga jednak napowietrzenia, dlatego bez problemu możesz sięgnąć po wąski tulipanowy kieliszek.