Białe wytrawne
Wyświetlanie 1–21 z 40 wyników
- 1
- 2
Najczęściej wina białe wytrawne wybierają miłośnicy cierpkich i cięższych smaków. Jednocześnie to właśnie o tym rodzaju trunku układano ballady i pisano w czasach starożytnych. Nie bez powodu białe wino wytrawne na zawsze wpisało się w kulturę krajów śródziemnomorskich, skąd przybyło do północnych i wschodnich krain. Nasza rodzina MIVINO regularnie odwiedzała Hiszpanię i Włochy, gdzie po raz pierwszy zetknęliśmy się z klasyczną sztuką winiarską. Degustacja w słonecznych regionach Katalonii, Puglii i Sycylii skłoniła nas do dzielenia się pasją i zamiłowaniem do białego wina wytrawnego.
Klasyfikacja białego wytrawnego wina
Cechą charakterystyczną wina białego wytrawnego jest dojrzały, cierpki smak. Jednak coraz częściej można spotykać odmiany z owocową nutą takie jak Verdejo. Niemniej to dojrzałe szczepy białego wina wytrawnego jak Albariño cieszą się największą popularnością. Złoty trunek w klasycznej formie odznacza się wyjątkowo małą kalorycznością, która w przypadku lampki 120 ml oscyluje w granicy 80-95. Na mniejszą sytość wina wytrawnego białego wpływ ma stosunkowo niewielka zawartość cukru z moszczu.
Do czego podawać białe wino wytrawne?
Zgodnie z tradycją wina białe wytrawne spożywa się do obiadu i kolacji. Z uwagi na swoje zdrowotne właściwości, trunek ten idealnie nadaje się do urozmaicania ciężkich posiłków mięsnych. Dzięki temu proces trawienia jest łatwiejszy, a sama degustacja znacznie przyjemniejsza. Z czym w takim razie pić wino wytrawne białe? Klasyczny złoty trunek spożywa się do drobiu, makaronów, warzyw i serów. Białe wino wytrawne wzbogaci również smak gęsiny, owoców morza czy tłustych ryb. Ze względu na wiele rodzajów i liczne szczepy białego wina wytrawnego, możesz delektować się nim, spożywając wędliny, sery czy opiekane warzywa.
Temperatura serwowania wina białego wytrawnego
Musisz wiedzieć, że nie tylko rodzaj posiłku ma wpływ na doznania w czasie spożywania wina białego wytrawnego. Prawidłowe podanie trunku pozwala uwolnić aromat i głębie smaku. Białe wino wytrawne należy przechowywać w lodówce i odpowiednio schłodzić. Niektóre trunki takie jak Solà Fred Blanc warto serwować w przedziale temperaturowym od 5°C do 8°C. Klasyczne i dojrzalsze gatunki jak Don Olegario, należy podawać w granicy 9°C-10°C.
Jakie kieliszki do białego wytrawnego wina wybrać?
Kiedy wiesz już, z czym i w jaki sposób podać białe wino wytrawne, przyszedł czas na wybór kieliszków. Prawidłowy dobór umożliwi napowietrzenie trunku, dzięki czemu uwolni się pełen bukiet. Przy winie białym wytrawnym zwróć uwagę na długą i smukłą nóżkę. Wąska tulipanowa czasza będzie odpowiednia dla młodszych i lżejszych trunków. W przypadku dojrzalszego białego wytrawnego wina wybierz szerszą i okrąglejszą lampkę.