Trochę wiedzy o winach dla tych, którzy chcą ją sobie pogłębić, nie tylko przez degustowanie czy smakowanie ich, ale poprzez wiedzę teoretyczną.
Jak to dobrze, że dziś w Polsce coraz więcej ludzi rozsmakowuje się w tym królewskim napoju, nie tylko dla duszy przeznaczonym, ale przede wszystkim dla ciała…
Wróciła do nas moda na wina i dlatego jest nam potrzebna wiedza o nich. Zaczynamy pić wina, wiele z nich nam smakuje inne trochę mniej, niektóre nazwy znamy ze słyszenia, o innych już gdzieś czytaliśmy.
Dziś opowiemy krótko o białym wytrawnym winie Pinot Grigio.
Kto o nim nie słyszał? Ależ tak, o tym białym winie nie tylko słyszeliśmy, my już go pijemy.
Pinot Gris, Pinot Grigio, Sivi Pinot czy Grauburgunder, to wszystko synonimy najbardziej znanego szczepu w Europie, na którym rosną różowo-szare owoce.
To białe wytrawne i owocowe wino jest znane z Włoch z regionu Friuli- Venezia- Giulia, choć odkryte zostało we Francji (Alzacji).
Pinot Grigio to białe wino o średniej zawartości alkoholu (ok. 11%).
W zależności od długości maceracji uzyskuje ono również kolor od biało-szarego poprzez różowy do miedzianych odcieni.
Maceracja to stosowany przy produkcji win czerwonych i różowych proces, podczas którego z nasion, skórki i miąższu winogron wypłukiwane są zawarte w nich fenole (taniny), barwniki – antocyjany i substancje zapachowe. Nadaje winu oryginalne aromaty i taniny. I tak, krótka maceracja, a wino jest świeże, lekkie o zabarwieniu brzoskwini, natomiast dłuższa maceracja, powoduje, że nasze wino staje się ciemniejsze i bogatsze w minerały.
Szczep Pinot Grigio jest uprawiany w różnych regionach Włoch, a regiony różnią się od siebie nie tylko warunkami klimatycznymi, ale także składem gleby, co wpływa na smak i aromat winogronu, a potem wina.
Obecnie istnieje ogromna liczba producentów “szarego” wina i nie wszyscy utrzymują jego jakość na odpowiednim poziomie. Dlatego warto kupować wino z apelacją, wyposażone w znaki jakości na butelce (DOC lub IGT).
To wspaniałe wino podaje się schłodzone do 8 -10 stopni, a w lato najlepiej w lodowatym kieliszku.
Pasuje do rybnych przekąsek i dobrze komponuje się z: risotto, owocami morza, białym mięsem, serami i makaronem.
Wino Pinot Grogio jest rześkim winem, niezbyt skomplikowanym o lekko kwiatowo- owocowym (jabłkowo- cytrusowym) aromacie.
To wino zdobyło cały świat. Dzisiaj 80% butelek tego wina jest eksportowanych do USA, Wielkiej Brytanii, Chin i Japonii.
W Polsce też go polubiliśmy, bo tak lekkie, świeże wino po prostu dobrze się pije nie tylko do przekąsek, ale również solo.
Tego typu wina nie mają długiego potencjału starzenia i powinny być wypite przed upływem 2 lat od momentu wyprodukowania.
W naszym sklepie możecie kupić dwie wersie Pinot Grigio z winnicy Lenotti: Pinot Grigio o kolorze słomkowym lub wersje Blush o kolorze różowym. Oczywiście ze znakiem jakości DOC.
Pozdrawiamy i zapraszamy do następnego odcinka o winach na naszej stronie za miesiąc.