Białe wino – do czego i jak podawać?
Białe wino powstaje w procesie fermentacji bezbarwnej miazgi winogronowej o jasnej lub ciemnej skórce. Najczęściej uzyskuje barwę ciemnożółtą bądź złocistą. Mianem wina białego określa się również wina owocowe, wytwarzane z porzeczek czy agrestu. Do czego podaje się białe wino? Tradycyjnie trunek ten spożywamy wraz z posiłkami. Popularną formą jest również degustacja, która pozwala czerpać większą
- Opublikowano w Aktualności
Szczep Pinot Grigio
Trochę wiedzy o winach dla tych, którzy chcą ją sobie pogłębić, nie tylko przez degustowanie czy smakowanie ich, ale poprzez wiedzę teoretyczną. Jak to dobrze, że dziś w Polsce coraz więcej ludzi rozsmakowuje się w tym królewskim napoju, nie tylko dla duszy przeznaczonym, ale przede wszystkim dla ciała…
- Opublikowano w Aktualności
La Torre – ekologiczne wina, malowniczy zamek…
Wiejski kompleks La Torre to dawna twierdza, która była częścią zamku obronnego z roku 1163 w małej miejscowości Chiassa Superiore. Rodzina Marcelli uznała pełny potencjał La Torre i na koniec 1970 roku postanowiła przejąć gospodarstwo. Obecnie La Torre jest wspaniałą zamkową posiadłością, która oferuje pięć apartamentów i dwie wille: Villa “Baiellina” oraz zabytkowa wieża więzienna “Torrino”.
- Opublikowano w Aktualności
W poszukiwaniu wina z regionu Priorat
Na koniec roku 2015 wybrałyśmy się do Hiszpanii z misją dla naszego grona koneserów: wybranie jak najlepszego czerwonego wina ze słynnego regionu Priorat. Oto parę słów na temat tego regionu i apelacji: Zdecydowałyśmy rozpocząć nasze poszukiwanie od winnicy Genium Celler w miejscowości Poboleda. Trafić tam nie jest łatwo. 2.5 godziny jazdy samochodem z
- Opublikowano w Aktualności
- 1
- 2